داروهای ترک اعتیاد

داروهای ترک اعتیاد اغلب به عنوان جایگزین مواد مخدر استفاده می‌شوند. برخی از آن‌ها نیز تنها عوارض جانبی ترک اعتیاد را کاهش داده و باعث از بین رفتن علائم ترک و درد جسمانی می‌شوند. هر کدام از این داروها با هدف اثر بخشی نوعی از روش درمانی و ترک وارد بازار شده‌اند، اما با گذشت زمان با مصرف خودسرانه، عدم کنترل بازار دارو و فرصت طلبی سودجویان؛ برخی از این داروها خود به عنوان دارویی مخدر سوءمصرف می‌شوند. برخلاف باور بسیاری از افراد، داروهای ترک اعتیاد نیز بدون تجویز متخصص می‌توانند تبدیل به یک ماده اعتیاد آور شوند. این داروها به همراه اثرات شان به شرح زیر می‌باشند.

بوپرنورفین (ب 2): ضددرد، مسکن و جایگزین مواد مخدر

متادون: داروی مهار اعتیاد به هروئین و سایر مواد مخدر

نالوکسان: برای تشخیص و درمان مسمومیت های ناشی ازمواد مخدر و کمای ناشی از آن استفاده می‌شود.

نالتروکسان: داروی کمکی برای ترک اعتیاد و مسکن

حب الشفاء: مسکن قوی و ضد درد با اثرات تقویتی بدون ایجاد وابستگی و اعتیاد

شربت تریاک: جایگزین ماده مخدر و مسکن درد

نواع داروی ترک اعتیاد | بوپرونورفین

بوپرنورفین یا ب2 یک داروی ترک اعتیاد است که برای ترک مواد سنگین مثل هروئیین و کوکایین مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو برای تسکین دردهای شدید نیز استفاده می‌شود. باید توجه داشت که مصرف خودسرانه این دارو به هیچ وجه توصیه نمی‌شود چرا که مصرف بیش از حد و بدون برنامه باعث وابستگی شده و دیری نمی‌گذرد که برای ترک بوپرنورفین نیز دچار مشکل می‌شوید.

عوارض بوپرونورفین

در صورت بروز عوارض جانبی داروی ب2 حتما باید به متخصص ترک اعتیاد مراجعه نمایید. برخی از این عوارض شامل تهوع، استفراغ، یبوست، آبریزش بینی، سردرد، معده درد، کمردرد، مشکلات تنفسی، احساس گرما و تعریق، ضعف و خستگی، مشکلات خواب، اضطراب و افسردگی می‌باشد.

تداخلات دارویی بوپرونورفین

– داروهای بیهوش کننده

– تیوپنتال

– ریفامپین

– فنیتوئین

– دیگوکسین

– مهارکننده های موندآمین اکسیدار

نکته مهم: از تزریق قرص بوپرونورفین در داخل رگ به شدت خودداری کنید چرا که این کار ممکن است منجر به مرگ شود

انواع داروی ترک اعتیاد | متادون

متادون یک داروی صنعتی و شبه افیونی است که برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو بدون تاثیر مخرب مواد مخدر، جایگزین آن‌ها می‌شود و از علائم ترک اعتیاد نیز جلوگیری می‌کند. متادون، توسط پزشک به عنوان مسکن برای دردهای مزمن نیز تجویز می‌شود. باید توجه داشت که متادون به تنهایی باعث ترک اعتیاد نمی‌شود و فقط جزء مهمی از روند درمان است.

موارد منع مصرف متادون

در برخی از مواقع مصرف متادون ممکن است با خطرات جدی همراه باشد. در صورت داشتن هر یک از مشکلات زیر درمانگر خود را مطلع کنید.

_ بیماری آسم

_ مشکلات تنفسی شدید

_ انسداد روده

عوارض جانبی متادون

مصرف متادون به خصوص در اوایل مصرف و پس از تغییر دوز با عوارض جانبی همراه است. این عوارض باید توسط پزشک بررسی شوند.

_ کاهش و سنگینی تنفس

_ سردرد و سرگیجه

_ تپش قلب

_ درد قفسه سینه

_ دردهای شکمی

_ اختلالات فشار خون

تداخلات دارویی متادون

مصرف برخی داروها به همراه متادون ممکن است باعث تداخلات جدی شود. در صورت مصرف داروهای دیگر حتما متخصص را در جریان قرار دهید. برخی از بیماری‌ها که ممکن است با متادون تداخل دارویی داشته باشند موارد زیر را در بر می‌گیرد.

_ بیماری‌های روانی

_ افسردگی

_ پارکینسون

_ میگرن

_ عفونت‌های شدید

 

انواع داروی ترک اعتیاد | نالوکسان

نالوکسان یک داروی ترک اعتیاد است که طبق مشاهدات برای درمان بسیار موثر واقع شده است. این دارو مستقیم جذب گیرنده‌های عصبی مغز می‌شود و سیستم عصبی را از مواد مخدر پاک می‌کند. همچنین از ورود مواد مخدر جدید جلوگیری می‌کند؛ به این صورت که با مصرف مجدد مواد مخدر، فرد دچار تهوع و استفراغ می‌شود. همچنین فرایند ترک اعتیاد با استفاده از این دارو بسیار سریع‌تر می‌شود. نالوکسان برای تشخیص و درمان مسمومیت و کمای ناشی از مواد مخدر استفاده می‌شود.

عوارض جانبی نالوکسان

نالوکسان ممکن است باعث بروز عوارض جانبی در فرد شود که پس از مشاهده باید توسط متخصص ترک اعتیاد بررسی شود.

_ تهوع

_ استفراغ

_ اختلال در تمرکز

_ بی اشتهایی

داروهای ترک اعتیاد | نالتروکسان

نالتروکسان یک دارو از دستۀ داروهای آنتاگونیست‌های مورفینی می‌باشد که برای درمان اعتیاد به مواد مخدر و الکل مورد استفاده قرار می‌گیرد. نالتروکسان با مهار گیرنده‌های اوپیوئیدی میل به مصرف مواد مخدر را در فرد کاهش می‌دهد. تا زمانی که نالتروکسان در بدن باشد، اگر فرد دوباره مواد مخدر مصرف کند، احساس خوب ناشی از مواد را تجربه نمی‌کند.

عوارض جانبی نالتروکسان

_ سر درد

_ تهوع و استفراغ

_ درد در ناحیه شکم

_ اضطراب و بی قراری

_ عصبانیت

_ اختلال در خواب

_ درد مفاصل و عضلات

_ خستگی غیرمعمول

_ کاهش اشتها

_ عفونت دستگاه تنفسی

_ خشکی دهان

_ حساسیت محل تزریق (خارش، درد، التهاب)

 

انواع داروی ترک اعتیاد | شربت تریاک

این دارو در کنار دیگر داروها برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. نکته مثبت شربت تریاک این است که افرادی که به مواد مخدر افیونی اعتیاد دارند، راحت تر بدن شان با آن تطبیق پیدا می‌کند. طول عمر، عوارض و خواص آن شبیه تریاک است، افراد معتاد با آن آشنایی دارند و فرایند ترک برایشان آسان تر می‌شود. با این حال مصرف خودسرانه و بیش از حد این دارو خطرناک است و منجر به وابستگی می‌شود.

کلام آخر

داروهای فوق به هیچ وجه نباید خودسرانه مصرف شوند و فقط در صورتی مجاز به استفاده می‌باشند که توسط متخصص ترک اعتیاد تجویز شده باشد. مصرف خودسرانه این داروها باعث وابستگی و اعتیاد مجدد می‌شود. متذکر می‌شویم که هیچ کدام از داروهای فوق به تنهایی درمان قطعی اعتیاد محسوب نمی‌شوند بلکه به درمان کمک می‌کنند. بنابراین برای ترک حتما از مشاوره ترک اعتیاد استفاده نمایید. برای بهره بردن از مشاوره ترک اعتیاد مرکز مشاوره حامی هنر زندگی می‌تواند به شما کمک کننده باشد. این مرکز با داشتن مشاورانی برجسته در زمینه ترک اعتیاد به فرد مبتلا و خانواده کمک خواهد کرد تا فرآیند ترک بدون هرگونه سختی و با حمایت کامل روانی انجام گیرد.

 

سوالات متداول درباره داروی ترک اعتیاد

آیا روش‌های سنتی مانند ماساژ درمانی و روغن تراپی می‌تواند در ترک اعتیاد کمک کننده باشد؟

روش‌های سنتی از جمله بادکش، ماساژ و یا روغن درمانی در فرآیند سم زدایی می‌توانند کمک کننده باشند اما به عنوان یک روش جامع و کامل اصلا نمی‌توان به آن‌ها اکتفا کرد. روش‌های تخصصی و جدیدی توسط متخصصان وجود دارد که فرآیند ترک را برای افراد آسان کرده و بدون هیچ گونه مشکلی ترک اعتیاد به انواع مختلف مواد مخدر انجام می‌گیرد. روش‌های جدید هر دو بعد جسمی و روانی را در نظر می‌گیرد که این مسئله در عدم بازگشت مجدد فرد به مصرف و پاکسازی کامل بسیار موثر است.