لزوم آگاهی از روش های درست برخورد با فرد معتاد  *** 

دریافت حمایت‌های خانوادگی و اجتماعی در میزان موفقیت فرد در ترک اعتیاد تأثیر بسیار زیادی دارد. درست است که آگاهی از اعتیاد یکی از اعضای خانواده بخصوص فرزند فشار زیادی را به شما وارد می‌کند. با این حال لازم است که در این شرایط بهترین روش برخورد را بشناسید و بدانید که چه رفتاری بیشترین کمک را به فرد خواهد کرد.

عوامل بسیاری ممکن است افراد را درگیر اعتیاد کند. یکی از مهم‌ترین عوامل، مشکلات روحی روانی است. در حقیقت بسیاری از افراد از مواد به‌عنوان راه فراری برای مشکلات خود استفاده می‌کنند. زمانی که شما به دلیل آگاهی از اعتیاد فرد رفتارهای تند و خشنی با او انجام می‌دهید در حقیقت ناخواسته به این مشکلات دامن می‌زنید. در این شرایط امکان دارد که حتی اعتیاد فرد تشدید شود. در نتیجه اگر به نجات خود و خانواده‌تان فکر می‌کنید تلاش کنید تا هیجانات منفی‌تان را مدیریت کرده و مؤثرترین روش رفتاری را پیش بگیرید.

برای اطلاع بیشتر درباره نقش خانواده در ترک اعتیاد کلیک کنید.

رفتار با معتاد …………… رفتارهای نادرست با فرد معتاد

برای اینکه بتوانید بهترین و مناسب‌ترین برخورد را با فرد درگیر در اعتیاد داشته باشید لازم است که از انجام برخی رفتارها خوددداری کنید.

  • تحقیر و توهین نکنید: فرد معتاد به اندازه کافی آسیب دیده و از خود عصبانی است. با تحقیر کردن او، فشارهای روحی را بیشتر کردید و با افزایش فشارها، مصرف بیشتر خواهد شد.
  • هرگز با او قهر نکنید: افرادی که درگیر اعتیاد می‌شوند معمولاً روحیه بسیار آسیب‌پذیری دارند و نسبت به دریافت تأیید و توجه از دیگران بیشتر حساس هستند. به همین خاطر آن‌ها نسبت به طرد شدن حساسیت بیشتری از خود نشان می‌دهند و قهر کردن شما می‌تواند بیش از پیش او را در دام اعتیاد فرو ببرد.
  • همه چیز را به اعتیاد او ربط ندهید: هر مشکلی در خانه و خانواده ایجاد می‌شود را گردن او و اعتیادش نیندازید. اعتیاد فرد ممکن است نمودی از مشکلات درون خانواده باشد. با افزایش فشار و دادن احساس گناه به او تنها ترک را سخت‌تر می‌کنید.
  • از روش‌های اجباری ترک استفاده نکنید: روش‌های قهرآمیز و اجباری می‌توانند تأثیرات معکوسی بر روند ترک بگذارد. استفاده از روش‌هایی مانند بردن فرد به کمپ‌های اجباری در بسیاری از مواقع منجر به تشدید اوضاع می‌شوند چرا که فرد احساس می‌کند که شما درک متقابلی از وضعیت جسمی و روانی او ندارید. در نتیجه مقاومت بیشتری در مورد ترک در او ایجاد خواهد کرد.

ابتدا باید بدانید که علت شروع و درگیری فرد با مواد مخدر چیست و در صدد رفع آن‌ها باشید. برای این کار حتماً به یک متخصص روانشناس برای تحلیل وضعیت و شرایط زندگی خود نیاز دارید تا بتواند بهترین آموزش و راهنمایی‌ها را به شما ارائه دهد. برخی از نکاتی که باید در مقابل فرد معتاد انجام دهید موارد زیر را دربر می‌گیرد.

محرک ها را کاهش دهید

سعی کنید مکان‌ها، شرایط روحی و زمان‌هایی که فرد مصرف می‌کند را بررسی کنید. همچنین چیزهایی که او را وسوسه و تحریک می‌کند شناسایی کرده و به طور غیر مستقیم سعی کنید او را از محرک‌های وسوسه کننده دور کنید.

در رفتار با فرد معتاد از او حمایت کنید

حمایت همه جانبه شما از فرد معتاد بسیار مهم است. البته منظور از حمایت همه جانبه، دادن امکانات، خرید مواد یا پول نیست، بلکه حمایت عاطفی و جسمی از اوست. فرد معتاد باید بداند که برای دیگران مهم است و کسانی هستند که او را دوست دارند و در این شرایط نیز او را تنها نمی‌گذارند.

عوارض را بدانید

مواد مصرفی فرد معتاد خود را بررسی کنید و از نشانه‌های خماری و نئشگی اطلاع داشته باشید. دقیقاً مانند زمانی که با گریه نوزاد، می‌توانید علت گریه او را تشخیص دهید و نیازش را برآورده کنید، در صورت دیدن هر رفتار یا حالت عجیبی در عزیز معتادتان، می‌توانید به مشکل او پی ببرید و واکنش مناسب نشان دهید. پرخاشگری، بی‌خوابی، تغذیه نامناسب، بی‌توجهی و … برخی از عوارض رفتاری معتاد است که در صورت واکنش مناسب شما، مانع از بدتر شدن شرایط شده‌اید.

معتاد بیمار است، نه مجرم

با فرد معتاد مثل کسی که باعث تمام بیماری‌ها و مشکلات است رفتار نکنید. تهدید و زندانی کردن درست نیست. با او مثل یک بیماری که جراحی قلب کرده یا دست و پایش شکسته رفتار کنید. اعتیاد یک بیماری است که باید به روش درست و زیر نظر متخصص درمان شود. توجه داشته باشید که حمایت عاطفی در این بیماری ضرورت بسیار زیادی دارد.

مشورت با متخصصین

در تمام مراحل، از کسانی که در این مورد تخصص دارند کمک بخواهید. ترک اعتیاد به یک برنامه بلند مدت و آگاهانه نیاز دارد و هر اشتباه و ضعفی در مسیر ترک و درمان وجود داشته باشد، احتمال بازگشت دوباره را بیشتر می‌کند. در این راه لازم است که صبور بوده و منتظر یک معجزه یا راهی که جادو کند نباشید. همچنین می‌توانید خودتان یا عزیزتان، در جلسات گروهی که بین معتادان ترک کرده یا خانواده‌های دیگر معتادان شرکت کنید و از تجربیات هم استفاده کنید.

از خود و کودکان محافظت کنید

برخی از مواد مانند مواد توهم‌زا، باعث از دست رفتن هوشیاری می‌شود. ممکن است فرد تحت تأثیر مصرف دچار توهم شود و رفتارهایی انجام دهد که نسبت به آن‌ها آگاهی نداشته باشد. بنابراین بسیار مهم است که در صورتی که حس کردید شرایط مناسب نیست، از هر راهی برای محافظت از خود یا کودکان استفاده کنید. نترسید و از این کار شرمنده نباشید. فرد معتاد پس از بازگشت هوشیاری از اشتباه خود مطلع خواهد شد و شما برای حفظ سلامت خود و دیگران کوشیده‌اید.

سخن آخر درباره رفتار با معتاد

رفتار اشتباه شما، حتی اگر باعث ترک شود ممکن است بازگشت مجدد به مواد را در پی داشته باشد. بخصوص اینکه اگر ترک اتفاق افتاد، باید از نظر حمایتی و روانی همچنان حساس باشید تا بازگشت اتفاق نیفتد. 50 درصد راه ترک خود فرد و 50 درصد اطرافیان است. پس نباید فقط فرد معتاد را به خاطر اعتیادش سرزنش کرد، بلکه شرایط زندگی و رفتار اطرافیان نیز عوامل مهمی در شروع مصرف ، ادامه مصرف و بازگشت دوباره پس از ترک مواد دارد. تمامی این موارد نشان‌دهنده اهمیت نقش خانواده در ترک اعتیاد است. در تمامی طول دوران ترک با بهره بردن از کمک یک مشاور و روانشناس می‌توانید راهکارهای رفتار صحیح با فرد معتاد را دریابید و در کنار آن در صورتی که خود شما به عنوان یکی از اعضای خانواده نیز فشارهای عصبی زیادی را تحمل می‌کنید به یک آرامش نسبی دست یابید.